Mevlid Kandili Hakkında Kısa Bilgiler – Mevlid Nedir?
Müslümanlarca mübarek sayılıp kutlanan özel gecelere kandil denir. Peki kandil ismi nereden gelmiştir? Osmanlı padişahı II. Selim döneminde dini günler, camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denmiştir.
Mevlid Nedir?
Resül-i Ekrem “sallallahü aleyhi ve sellem” Efendimiz, miladın 571. Yılı Kameri Rebi’ul-evvel ayının 12. Pazartesi gecesi, sabaha karşı Mekke-i mükerreme şehrinde dünyaya gelmiştir. Dünyanın her tarafındaki Müslümanlar, her sene bu geceyi mevlid kandili, veladet (doğum) kandili olarak kutlamaktadır. Bu gece kadir gecesinden sonra en kıymetli gecedir.
Mevlid Kandili, Hz. Peygamberin “sallallahü aleyhi ve sellem” Efendimizin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.
Bu geceye özel bir namaz yoktur. Ancak kılınacak olan kaza ve nafile namazlarla bu geceyi değerlendirmek, çokça Kur’an-ı Kerim okumak, çokça dua etmek, Peygamber Efendimize bolca salavat getirmek önemlidir. Bu gecede tesbih namazı kılmak evladır. Dilerseniz tesbih namazını bir hatırlayalım;
Tesbih namazı nasıl kılınır?
Tesbih namazı 4 rekattır. Tesbih namazında her rekatte 75 adet tesbih okunur. Yani dört rek’atte 300 tesbih okumuş oluruz.
- Niyet ettim Allah Rızası için tesbih namazı kılmaya diyerek niyet edilip tekbir getirilir.
- Sübhâneke okunur, sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir.
- Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve zammı sûre okunduktan sonra 10 kez daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber”denilir.
- Bu tesbih, rükûya varınca 10 kez, rükûdan doğrulunca 10 kez, birinci secdede 10 kez, secdeden kalkınca 10 kez, ikinci secdede 10 kez söylenir.
- Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kez tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve zammı sûre okunup, 10 kez tesbih okunur. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır, 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih okunmuş olur.
Mübarek gün ve geceleri içtenlikle yaşamanın en önemli faydalarından biri de, yeni yetişen nesle dinî kimliklerinin öğretilebileceği fırsatlar olmalarıdır.
Bu sene 08.11.2019 Cuma gününe denk gelen Mevlid Kandilimiz Mübarek Olsun.