FaceApp Yaşlandırma Uygulaması Ne Kadar Güvenli?

Yeni trend faceapp yaşlandırma programı! Neredeyse her hafta yeni bir akım çıkıyor, yeni bir uygulama tutuyor, bir oyun popüler oluyor veya bir şarkı rekor kırıyor. Herkes aynı şeyi dinliyor, izliyor, oynuyor veya kullanıyor. Küreselleşme mi? Kitlesel hücum mu? İnsanları meşgul etmek daha doğrusu oyalamak için çok çabalıyorlar. Vaktinizi alırken, aynı zamanda para kazanıyorlar ne güzel değil mi? İnsanları kör etmek için kimyasal silahlara ihtiyaç yok. Çünkü internet yetiyor! 

FaceApp Yaşlandırma Uygulaması Ne Kadar Güvenli? 1
FaceApp yaşlandırma uygulaması

Gelelim Faceapp yaşlandırma uygulamasına. Geliştiriciler gerçekten insan psikolojisinden ve sosyolojik eğilimlerden iyi anlıyorlar. “Gelecekte nasıl görüneceğim, yaşlanınca güzel/yakışıklı olacak mıyım?” tabiki beşer geleceğe karşı hep meraklı. “Bu merakı ve ilgiyi kullanıp neden insanların bilgilerini (ç)almıyoruz ki? Hem para da kazandırız.” mantığıyla hareket etmek çok kolay.

15 yıldır yazılım, tasarım, reklamcılık, SEO vb konularla kendimce ilgili ve tecrübeli olunca isin arkaplanını görmek zor olmuyor. Teknoloji tüketimi hızla gelişmeye devam ederken, teknoloji üreticilerinin tek bir motivasyon kaynağı var “PARA”. Sektörleri elinde tutan bu devlerin insanlığın yararını düşündüğünü sanmayın. En iyi ihtimalle faydacılığı üçüncü veya dördüncü öncelik sırasına koyan bazı girişimciler olabilir.

Para kazanak için de temelde yalnızca 2 yol var. Birincisi hizmet/mal satmak, ikincisi reklam/sponsorluk. Bu iki yol dışında başka şekilde kazanç sağlamak pek mümkün değil, bilinen bütün teknikler de bu iki ana yöntemin alt yollarıdır. Reklam sektörünü iyi anlayabilmek gerekiyor. Çünkü dünya hızlıca resmen koca bir reklam çöplüğüne dönüşüyor. (Reklam sektörü ile ilgili daha önce hiç duymadığınız konuları ele aldığımız ayrıntılı bir yazı gelecek inşallah.) 

Dünyanın en büyük ekonomik pastası reklam sektörü. Ücretsiz kullandığınız herşey reklamlar sayesinde ayakta. Peki reklam göstermeyenler? Veya reklam gelirinden doymayanlar? Mesela WhatsApp milyar dolarlarca masraf yaparken, parayı nereden kazanıyor? 

Gelelim faceapp yaşlandırma programı gibi eğlence sektörüne. Bu uygulama 2017 yıllarında çıkmıştı yanlış hatırlamıyorsam. O zamanlar da bu konuyla ilgili kısa bir yazı yazıp WhatsApp durumumda paylaşmıştım. Bu uygulamaların amacı ne? Tabiki para kazanmak fakat işin arkaplanında başka ne var? İşte konumuz bu, verilerin toplaması. Uygulamanın kaliteli bir sonuç çıkarmasının temelinde yapay zeka yatıyor. Yapay zeka’nın mükemmelliyeti de “derin öğrenme algoritması”nda saklı. Bu ne demek? Milyonlarca insanın yüzünü tarıyor, verileri havuzda topluyor, yazılımı buna göre şekillendiriyor. Yani sizin kimlik bilgileriniz; yaşınız, cinsiyetiniz, yüzünüz vb bütün veriler “büyük veri tabanı havuzu”nda toplanıyor.

Faceapp gibi bir çok uygulama var, her biri hakkında da gizlilik ve güvenlik konusunda sürekli tehlike haberleri yapılıyor. Yine bu uygulama hakkında da dünyadan çeşitli tepkiler geldi. Üreticiler en sonunda, verilerin 3. Kişilere sayılmadığı, destek bölümünden verilerinin silinmesini talep eden kullanıcıların bilgilerini sildiklerini söylemek durumunda kaldılar. Hem de çok fazla insan verilerinin silinmesini talep etmiş ki yetişemiyorlarmış. Hattizatında verileri satıyoruz demek gibi bir lüksleri yok. Facebook olayını hatırlarsanız anlarsınız. Başlarda reddettiler sonra hata oldu, istemsiz oldu vb açıklamalara başvurmuşlardı.

Reklam sektörü belki de dünyanın en büyük ekonomik pastası. Bunu neden sıkça vurguluyorum? Çünkü kullanılan bütün cihaz, uygulama, hizmet vb içerisinde bilgilerimiz toplanıyor. Bu bilgiler reklam sektörlerine satılıyor/paylaşılıyor. Neden? Kullanıcıları daha iyi analiz edip onlara daha uygun reklam göstermek, daha doğrusu daha iyi para kazanmak. Neticede dünyanın en büyük buluşlarından olan yapay zeka bile neredeyse tamamen reklam sektörü için geliştiriliyor ve kullanılıyor. 

Teknoloji ilerledi diyoruz parmak izi, yüz, iris gibi her insanda farklı olan   ayırt edici kimlikler artık güvenlik unsurları olarak kullanılıyor. Mesela çin’de uzun süredir yüz tanıma sistemiyle hesap ödeme yöntemi kullanılıyor. Yani yemek yediğiniz restorandan elinizi kolunuzu sallayarak çıkıyorsunuz, kameralar yüzünüzü görüp sizin banka hesabınızdan yemek ücretinizi çekiyor. Ne kadar güvenli değil mi?

Gelecek teknolojileri çizelgesinde insan yüzü önemli bir yer tutuyor. Sokak kameraları, mobeseler, güvenlik kameraları artık yüzünüzü tanıyıp sizin tüm gün nerelerde gezdiğinizi, neler yaptığınızı takip edecek. Bu uygulamanın deneyleri Çin’de yapılıyor. Tabi yüzünüzü tanıması için bu verilerin daha önce sisteme girilmesi gerekiyor, ondan önce de milyonlarca yüz kullanılarak yapay zekanın derin öğrenme sistemi geliştirilmeli tabiki. Peki milyonlarca insanın yüzü ve kimlik bilgilerini nasıl elde edersiniz? Aslında en kolay olanı bu, kimin internette resmi veya videosu yok ki? Zaten kullanılan cihazlar ve uygulamalar bütün verilerimizi toplayıp sistematik şekilde işliyor. Bunun yanında faceapp gibi uygulamalarla da hem para kazanıp, hem verilerimizi topluyorlar.

Eskiden teknolojiden pek anlamayan insanlar “amerika benim bilgilerimi ne yapacak, Rusya benim yüzümü bilse ne olur” tarzında sorularla cesurca hareket ediyordu. O zamanlar da anlatmaya çalışıyorduk. Yapay zeka saniyede milyonlarca veriyi işleyebilir. Senin kim olduğuna bakmaz veya bilmez fakat koşula bağlı kararlarda senin tercih edilme olasılığın yüksek. 

İşin daha kötü tarafı bu bilgiler gelecekte daha ulaşılabilir hale geldiği zaman (ki bu kesinlikle olacak) komşunuz, patronunuz, arkadaşlarınız, aileniz sizin 7/24 ne yaptığınıza ulaşabilecekler. Yoldan geçen biri, sizin gizlice çektiği fotoğrafınızı internette 5 dakikada aratarak ömrünüz boyunca yaptığınız herşeyi, bilgilerinizi görebilecek. Bunlar ütopik korkular değil emin olun, hali hazırda bir çoğu yapılabiliyor. Büyük geliştiricilerin, birkaç yıllık geliştirme planlarında da bu sayılan konular yer alıyor.

21. Yüzyılın içine düştüğü konu reklam ve gizlilik. Söylenecek çok şey olmakla birlikte yazıyı uzatmak istemiyorum. Güvenliğiniz için kullandığınız uygulamalara dikkat edin. Uygulamaların sizden istediği izinlere bakarsanız bütün bilgilerinize erişim hakkı verdiğinizi görebilirsiniz. Geleceğin korkulu rüyası “mahremiyetin yok edilmesi” projesine destek verip, kendi gizlilik ve güvenliğinizi de riske attığınızı unutmayın. Bana bir şey olmaz, dediğiniz projeler yeni bir çağ başlatmak için hazırlanıyor. Bir kez daha düşünün. 

Bu konudaki düşünce ve yorumlarınızı aşağıya bırakabilirsiniz.

Similar Posts

One Comment

  1. Her birine katılıyorum gerçekten de aşırı bir şekilde insanların bilgilerine ulaşma sistemleri kurulup piyasaya sürülüyor…
    Allah sonumuzu hayr etsin inşallah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir