• Esleme Forum açıldı! Kolayca üye olup topluluğumuzun bir parçası olabilirsiniz. 😊

Yılbaşı Kutlamıyoruz Ama Neden?

mfakkaya

Kurucu Admin
Yönetici
Yılbaşı kutlamıyoruz evet ama bizi bundan alıkoyan şey nedir? Kutlayanlar, kutlamayanlara hayretle bakarken şöyle bir hadis ve bir ayet paylaşmak istedim.

“Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebû Dâvud, Libâs, 4/4031)

Elimizde sayısız Ayetler, hadisler, fetvalar olmasına rağmen bir takım müslümanlar hâlâ "eğleniyoz ne var ki bunda" diyebiliyor. Biz, bize düşeni yapalım gerisi kişinin imanına kalır. Çünkü;

"Hem Allah ve Resûlü bir işe hüküm verdiği zaman, artık ne mü'min bir erkek, ne de mü'min bir kadın için (o hükme muhâlif) işlerinde kendilerine (başka bir yolu) seçme hakkı yoktur! Ve her kim Allah'a ve Resûlüne isyân ederse, artık muhakkak ki apaçık bir sapıklık ile dalâlete düşmüş olur." [Ahzab/36]

Bu ayette hüküm verilen herhangi bir şeye muhalefetin sonucunu görebiliyoruz.

Aynı zamanda şunu eklemek istiyorum. Müslüman kelimesi "esleme" den gelir. Teslim olmak demektir. Yani müslüman, rabbine teslim olandır.

Son düzenleme:
Bence benzenmemesi gereken o kadar konu var ki! Yılbaşı onların yanında sönük kalıyor. Toplumu yılbaşının kutlanmaması konusunda topluca yollara, bayırlara çıkan uyarıcılar, inşallah bir gün yılbaşından daha tehlikeli benzemelerin karşısında da her zaman böyle dik dururlar. Dik dururlar ki, bir şeyler daha anlaşılır olsun.

Tabiki yılbaşı, Noel bunlardan yalnızca biri, daha sayısız benzeme yönü var. Ama yılbaşı kutlamaları bu durumun uç noktalarından. İnsana hiç bir faydası yok, katkısı yok hatta Hıristiyanların Noel ibadetlerinin devamı niteliğinde. Şu duruma bakınca sona ulaşılmış gibi duruyor maazallah. Yoksa İslam faydalı olan ne varsa alır, onu islamlaştırır. Nitekim peygamberimiz (s.a.v) cahiliye adetlerine karşı üç tutum izlemiştir. İbka, ilga, ıslah.

Geri