• Esleme Forum açıldı! Kolayca üye olup topluluğumuzun bir parçası olabilirsiniz. 😊

Üniversite Mezunları Neden İşsiz?

mstfauls42

Çaylak
İstihdam konusunda yeni mezunların KPSS ile atanarak istihdam edilmeleri başka bir durum. Ben tamamen özel sektöre değinmek istiyorum.

Yeni mezunlar neden kendi bölümleri ile ilgili istihdam edilemiyor? Özel sektörde çoğu firma tecrübeli eleman almak istiyor. Tamam haklılar tecrübe sayesinde işleri daha hızlı ve daha doğru hallolur. Peki yeni mezunlar nerelerde tecrübe ediniyor? İlgi alanları dışında firmalarda düşük ücretlerde çalıştırılmak suretiyle adeta köreltiliyor.

Peki çözüm olarak ne yapılmalı?
Tecrübeli eleman arayan firmalar, büyük ve köklü firmalar yeni mezunlara imkan tanıyarak en az bir yıl iş vererek hem tecrübe kazandırabilir hemde eğer ki işe alınan eleman işi hızlı öğrenirse o firmaya katkı sağlar ve ileriye dönük bir çalışma birlikteliği sağlanır diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Kesinlikle istihdam büyük bir problem. İşsizliğin önüne geçmek pek mümkün görünmüyor. Nüfus artışı, kadınların iş hayatına atılması, herkesin üniversite mezunu olması, tanıdıklık meseleleri vb.

Kamuda iş bulmak zor evet ama özel sektörün durumu daha karışık. Özel oldukları için istediği kuralları koyabiliyorlar. Maaşları ceplerinden verdikleri için doğal olarak az kişiyle çok ve kaliteli iş yaptırmak istiyorlar. Bunu engellemenin bir yolu olduğunu sanmıyorum.

Aslında tecrübeli eleman ilanları bana "armut piş ağzıma düş" deyimini hatırlatıyor. Büyük firmalar eleman alırken, küçük firmalarda çalışmış olma şartı koyuyor. Tecrübe dediğimiz şey bu çünkü. Sorun şu aslında, küçük firmalar da kendilerini profesyonel göstermek için tecrübesiz eleman istemiyorlar artık. Bu da tecrübe kazanma imkanını ortadan kaldırıyor.

Yapılacak tek şey var. Referans kazanmak için çok düşük ücret karşılığında köle gibi çalışmak yada bir şekilde kendini iyi olduğun bir alanda kanıtlayıp büyük şirketlerin dikkatini çekmek.

Bu kanıtlama nasıl olacak okurken adeta her konuyu yutmalı, mezun olunduğu an iyi derece de ingilizce hatta şimdi buda yetersiz ikinci bir dil biliyor olmak lazım bütün bunları başarmak mıdır kanıtlamak?

Kanıtlamak derken elbette her sektörde bu mümkün değil. Mesela bir yazılımcı fikirlerini gerçekleştirip kendini kanıtlayabilir. Ama psikoloji mezunu ne yapsın?

Firmaların gayesi en makul ücrete en kaliteli iş yapıp para kazanmak. Bu mantık doğrultusunda yetkin ve kaliteli eleman arıyorlar. Buradaki kalite sektörel ihtiyaçlara ve yapılan işe göre değişebilir tabiki. Mesela aynı işe başvuran bin kişi olsun, şirket sadece 2 kişi alacak olsun neye göre seçim yaparlar? Tabiki daha çok tecrübesi olan, daha çok dil bilen vb. Hatta temel ihtiyaçları herkes karşılıyorsa eleme yapmak için iş ile alakası olmayan durumlara bile bakabilirler.

Yani buradaki mesele talebin çok olması. Biliyoruz ki çok talep edilen şey değerlidir, basit bir şey olsa bile ulaşması çok zorlaşır.

Ya nüfusun ciddi oranda azalması lazım 😬 yada firma sayılarının ve sektörlerin ciddi oranda artıp yeni istihdam sahalarının oluşması lazım. (Gönlümüz yerli firmaların artması ve büyümesinde)

İş görüşmesine gidip eli boş dönen o kadar arkadaşım var ki anlattıklarını bı yazmaya başlasam günler alır. Firmalar öyle şartlar istiyorki bu şartları yerine getirebilmek yeni mezun için tecrübesiz biri için insan üstü güç gerektirir. Ne diyelim herşeyin hayırlısı.

Tembelliğe çözüm bulunamadı maalesef.

Özellikle şu webmaster dünyasını görseniz inanamazsınız. Herkes bir dolandırıcılık peşinde, bir menfaat peşinde anlatamam. Yerli otomobil tanıtıldığında yüzlerce kişi domain almış, onlarca kişi patent başvurusu yapmış. Amaçları da, yerli otomobil firmasına ve devlete bu 10-20 TL ye aldıkları şeyleri yüz bin TL lere satmak. Herkes bir üçkağıt peşinde maalesef. Daha neler neler.

İşe girerken gaspedilen halklardan bahsetmiyorum bile.

Geri