• Esleme Forum açıldı! Kolayca üye olup topluluğumuzun bir parçası olabilirsiniz. 😊

Çocuklarımıza Dini Eğitimi Yeterli Şekilde Verebiliyor muyuz?

Rumi

Çaylak
Çocuklarımıza dini eğitimi yeterli ve doğru şekilde verebiliyor muyuz?
Örneğin kurban bayramında hayvanların kesilmesi çocuklar üzerinde nasıl etki bırakıyor. Bunu hiç düşündünüz mü?

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, Kurban Bayramı’nda hayvanların kesilmesinin çocukları nasıl etkilediğini anlattı:
“Çocuklar kaç yaşında olurlarsa olsunlar soyut düşünme kavramları gelişmediği için kurban kesimini dini bir görev olarak algılayamazlar. Küçük çocukların hayvanlara olan sevgisini göz önünde alırsak dini anlamı ne olursa olsun, bu durum onlar için bir canlının öldürülmesi anlamına geliyor. Hayvanın gözlerinin ve ayaklarının bağlanarak çaresiz bırakılması, çocuklarda genellikle duygusal çöküntüye neden oluyor. Özellikle çok küçük yaştaki çocuklara bir hayvanın kesilerek öldürülmesini açıklamanız pek de mümkün olmuyor. Onların böyle bir sahneye şahit olmaları psikolojik sorunlara davetiye çıkarıyor. Bir hayvanın öldürülmesine izin verildiğini anlayan çocuk ailesini suçlayıp, düşmanca tavırlar sergileyebilir. Yaşanan şok sonrasında alt ıslatma, gece kabusları, uyku düzeninde bozulmalar, et yemeyi reddetmek gibi psikolojik problemler ortaya çıkabiliyor.”
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben burada "ön hazırlık" olması gerektiğini düşünüyorum. Çocuklara sadece sevgi, merhamet vb duygular öğretildikten sonra birden kesilen kurbanı göstermek tabiki bir travmaya yol açabilir. Bunu önlemek için ön hazırlık yapılmalı.

Ön hazırlık sadece kurban bayramı için geçerli değil. Kurban halihazırda temel ibadetlerden birisi. İslam'ın temel ibadetleri, muamelat ve akaid konuları çocuklara doğru verilmiyor. Sorunların oluşmasında en büyük etken yetersiz eğitimden kaynaklanıyor. Çocuklara yeterince temel dini bilgiler verilirse bir şuur oluşturulur ve böyle manzaraları daha doğal karşılayabilir. Nihayetinde herkes et yiyor, etin nereden geldiğini nasıl açıklıyorsunuz çocuklarınıza?

Şöyle de bir gerçek var ki bazı çocuklar kurban kesimini doğal karşılayabilirken bazıları ciddi anlamda etkilenebiliyor. Aradaki fark kişilik özellikleriyle ilgili olduğu kadar yetiştirilme tarzıyla da ilgili
 
Çocuklar dini bayramların içeriğini tam olarak bilmiyorlar. Kurban Bayramı neden var. Neden kurban kesiyoruz. Nasıl kesiyoruz. Bu soruları önce anne babalar olarak tam anlamıyla biz içimizde cevaplar bilinçlenirsek cocuklar için bunu nasıl anlatacağımız konusunda zorluk yaşamayız.Temel de bunu anlatan çocuklara yönelik yazılar, makaleler, kitaplar var mı araştırmak fikir sahibi olmak çocuklarımıza doğru rehberlik edebilmemiz için gerekli.
 

Doğru bir noktaya değinmişsiniz, önce anne babalar doğru anlamalı. Sonra çocuklarına usulünce anlatabilmeliler. Çocuklara dini bilgi öğreten kitaplarda önce anne baba eğitimi verilmesi gerekiyor 😊 Eğer aileler gereğince anlayabilseler, çocuklara aktarmada bu kadar büyük sorunlar yaşamazlar. Nihayetinde uçaklarda bile olası bir problemde önce kendinizi sonra çocuğunuzu kurtarın diye uyarı yapıyorlar. ☺️ Kişi kendini kurtaramazsa çocuğuna da bir fayda sağlayamaz
 
Son düzenleme:
Çocuklara namaz alışkanlığı gibi ibadet bilincini küçük yaşlarda aşılamak lazım.

Ailelerin bilinçli olması elbette önemli, herşey ailede başlar, aile eğer ki çocuğuna küçük yaştan itibaren dini vecibeleri aktarırsa kurban kesilirken psikolojisi bozulan bir nesil yetişmez.

Ama aileler sadece ramazan ayı gelince oruç tutar, kurban bayrami gelince kurban keser, hafta da bir camiye giderse ve bunun ibadet olduğunu düşünür savunursa o aile çocuğa ne verebilir ki?

Halbu ki ibadetlerin başında farz namaz gelmez mi? Namazla beraber diğer farz ibadetler ve de bunlara ilaveten nafile ibadetleri yapan ailelerin çocukları kurban kesilmesi anında psikolojik çöküntü yaşamaz diye düşünüyorum.
 
Geri
Üst